SELAMAT DATANG KE BLOG USTAZ HASSAN BASRI

PERINGATAN BAGI YANG LALAI


فذكر إنما أنت مذكر

فذكر  إنما  أنت  مذكر

Jan 4, 2009

Iklan Digi

Adakah anda di luar sana peka, bahawa salah satu iklan yg rasa2 lucu kat dlm TV skarang (org pakai sut kuning mcm toyol) menggunakan lagu GEREJA dalam iklan tersebut... . Iklan tersebut telah mempengaruhi masyarakat kita dengan menyanyikan lagu tersebut secara tidak sedar kerana cuba mengikut rentak lagu GEREJA tersebut... dipetik " KU KAN MENGIKUT MU, KEMANA SAJA KAU PERGI" or dlm bahasa INGGERIS, "I'm gonna follow him" "HIM" merujuk kepada ISA @ JESUS... . Hal ini sedikit sebanyak telah memesongkan akidah umat ISlam secara halus melalui pengaruh Iklan dan lagu tersebut..Ramai yang tidak sedar akan hal ini dan mengatakan iklan tersebut best atau pun lucu... tapi sebenarnya itulah strategi org kafir utk menghancurkan agama ISLAM... semoga kita sedar dan dpt menghindari hal ini secara lebih tegas!!! SALAM... .

Firman Allah: "Sekali-Kali Tidak Akan Redha Orang-Orang Yahudi Dan Nasrani Itu Sehingga Engkau Mengikut Cara Hidup Mereka." (Al Baqarah: 120)

Disebalik Lagu Iklan (Digi 016)

Iklan DIGI - Baca Abis yerr...lagu dia ada kat You tube...& saya pun ada attach dalam email ni…sila buka untuk kepastian.

Assalamualikum Sahabat, make sure our children do not sing this

song......surprise right!!!

I Will Follow Him
English lyrics by Norman Gimbel and Arthur Altman
Original lyrics by Jacques Plante by J.W. Stole and Del Roma
I will follow Him
Follow Him whereever He may go
And near Him I always will be
For nothing can keep me away
He is my Destiny
I will follow Him
Ever since He touched my heart I knew
There isn't an ocean too deep
A mountain so high it can keep
Keep me away
Away from His love
I love Him, I love Him, I love Him
And where He goes I'll follow, I'll follow, I'll follow
I will follow Him
Follow Him whereever He may go
There isn't an ocean too deep
A mountain so high it can keep
Keep me away
(I love Him) Oh yes I love Him
(I'll follow) I'm gonna follow
True love, He'll always be my true love
(Forever) From now until forever
I love Him, I love Him, I love Him
And where He goes I'll follow, I'll follow, I'll follow
He'll always be my true love, my true love, my true love
From now until forever, forever, forever
There isn't an ocean too deep
A mountain so high it can keep
Keep us away
Away from His

sumber
http://www.tranungkite.net/v8/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=5570


 
Komen saya
 
Umat islam mesti sentiasa peka dengan perancangan musuh-musuh islam sepanjang zaman. Musuh-musuh islam tak pernah tidur membuat perancangan untuk menghina dan menghancurkan islam.
Firman Allah s.w.t dalam surah al-Baqarah:120
 
"orang-orang Yahudi dan Nasrani tidak sekali-kali akan bersetuju atau suka kepadamu (Wahai Muhammad) sehingga Engkau menurut ugama mereka (yang telah terpesong itu). Katakanlah (kepada mereka): "Sesungguhnya petunjuk Allah (ugama Islam itulah petunjuk Yang benar". dan Demi Sesungguhnya jika Engkau menurut kehendak hawa nafsu mereka sesudah datangnya (wahyu Yang memberi) pengetahuan kepadamu (tentang kebenaran), maka tiadalah Engkau akan peroleh dari Allah (sesuatupun) Yang dapat mengawal dan memberi pertolongan kepada mu".

Oleh itu kita mesti berhati-hati dengan lirik-lirik lagu atau iklan, dialog-dialog filem samaada dalam bahasa melayu,inggeris,hindustan dan sebagainya. Kadang kala kita terikut-ikut dengan iklan atau filem yang sering dimainkan dikaca TV tanpa mengambil peduli adakah bercanggah atau tidak dengan agama.

Apabila kita melihat kepada iklan dan filem samaada dalam atau luar negara, kita dapati banyak yang bercanggah dengan syariat yang dibawa oleh nabi s.a.w. Lirik-lirik lagu yang terlalu asyik memuji dan memuja wanita bukan Allah dan Rasul sebagaimana lagu-lagu nasyid.Semua ini membawa kepada hubungan terlarang antara remaja tanpa batas, selain tidak membantu untuk melahirkan remaja yang sentiasa berzikir kepada Allah s.w.t. Begitu juga iklan dan filem yang menggambarkan hubungan wanita dan lelaki tanpa mengikut batas-batas syarak, yang akhirnya mengundang malapetaka hubungan bebas di kalangan remaja islam kerana pengaruh iklan dan filem tersebut.

Walaubagaimanapun, kita sedang hidup di dunia tanpa sempadan, sudah tentu tidak mampu untuk menyekatnya sebab kita tidak ada kuasa berbuat demikian. Cuma pendidikan islam perlu diterapkan kepada anak-anak di samping perlu memberi perhatian serius kepada perkembangan semasa, lebih-lebih lagi yang berkaitan dengan aqidah.Pastikan kita bersama dengan anak-anak sewaktu menonton TV supaya dapat menjelaskan kepada mereka apa yang betul dan salah, apa yang boleh dijadikan tauladan dan sempadan.


Mudah-mudahan dapat manfaat
Hassan Basri bin Hj Abdullah
Peringatan bagi yang lalai

0 comments:

Post a Comment