SELAMAT DATANG KE BLOG USTAZ HASSAN BASRI

PERINGATAN BAGI YANG LALAI


فذكر إنما أنت مذكر

فذكر  إنما  أنت  مذكر

Aug 18, 2009

10 cara sambut Ramadhan

Bermacam-macam gelagat manusia apabila datangnya Ramadhan. Ada di antara mereka yang menyambut bulan Ramadhan dengan rasa yang berat,maklumlah terpaksa meninggalkan makan dan minum lebih-lebih lagi rokok,ada juga yang sambut Ramadhan dengan tidur sahaja,ada yang tak tahu apa yang perlu dibuat untuk menghabiskan 13 jam berpuasa,ada yang tidak ada langsung amalan-amalan soleh untuk mendapat kelebihan beribadah di bulan Ramadhan,ada yang menghabiskan masa berjam-jam di depan kaca TV dengan pelbagai program halwa mata dan telinga,ada yang menghabiskan malam yang panjang dengan berbual-bual kosong,ada yang menyambut Ramadhan dengan membazirkan makanan dan minuman seolah-olah Ramadhan adalah bulan makan bukan bulan puasa dan macam-macam lagi.


Tetapi bagi orang yang dipilih oleh Allah s.w.t dan dikurniakan kepada mereka kebaikan yang banyak,yang boleh membezakan antara benar dan salah,hak dan batil, mereka menyambut Ramadhan dengan penuh kegembiraan kerana mereka melihat peluang keemasan yang disediakan oleh Allah s.w.t kepada hamba-hambanya di bulan Ramadhan yang penuh keberkatan.

Bulan Ramadhan adalah bulan pengampunan dosa,bulan rahmat,bulan pelepasan dari api neraka.

Sabda nabi s.a.w:
«أتاكم رمضان، شهر مبارك، فرض الله عليكم صيامه، تفتح فيه أبواب الجنّة، وتغلق فيه أبواب الجحيم، وتغل فيه مردة الشياطين، لله فيه ليلة خير من ألف شهر، من حرم خيرها فقد حرم» [رواه النسائي وصححه الألباني].

Maksudnya;
“telah datang kepada kamu Ramadhan,bulan keberkatan,Allah telah fardukan kamu berpuasa,dibuka padanya pintu-pintu syurga dan ditutup pintu-pintu neraka,dibelenggu syaitan-syaitan,demi Allah, padanya satu malam lebih baik daripada seribu bulan,sesiapa yang tidak mencari kebaikannya sesungguhnya diharamkan baginya kebaikan’. (riwayat an-Nasa’ie disohihkan oleh al-Albani)

Dari keterangan hadis nabi s.a.w mereka mengetahui kelebihan,kemenangan dan keuntungan bulan Ramadhan,maka mereka ingin merebut peluang keemasan tersebut supaya mereka tidak menyesal di Hari Akhirat nanti kerana melepaskan dan mensia-siakan Ramadhan.

Firman Allah s.w.t :al-Fajr:24
{يَا لَيْتَنِي قَدَّمْتُ لِحَيَاتِي}

Maksudnya
“ ia akan berkata: "Alangkah baiknya kalau Aku dahulu sediakan amal-amal baik untuk hidupku (di sini)!"

Firman Allah s.w.t :al-mukminun:99-100
رَبِّ ارْجِعُونِ لَعَلِّي اَعْمَلُ صَالِحًا فِيمَا تَرَكْت

Maksudnya:
99. kesudahan golongan Yang kufur ingkar itu apabila sampai ajal maut kepada salah seorang di antara mereka, berkatalah ia: "Wahai Tuhanku, kembalikanlah daku (hidup semula di dunia) -

100. "Supaya Aku mengerjakan amal-amal Yang soleh Dalam perkara-perkara Yang telah Aku tinggalkan". Tidak! Masakan dapat? Sesungguhnya perkataannya itu hanyalah kata-kata Yang ia sahaja Yang mengatakannya, sedang di hadapan mereka ada alam barzakh (yang mereka tinggal tetap padanya) hingga hari mereka dibangkitkan semula (pada hari kiamat).

Oleh itu sebagai muslim yang tahu dengan kehebatan yang dibawa oleh Ramadhan, maka perlu menyambut Ramadhan dengan perkara-perkara berikut;


1- Bertaubat Nasuha
Bertaubat daripada dosa adalah wajib setiap waktu dan ketika,tapi dalam bulan Ramadhan ia adalah lebih wajib,sesiapa yang tidak bertaubat pada bulan Ramadhan bila lagi nak bertaubat?

Firman Allah s.w.t ; an-Nur ;31
“dan bertaubatlah kamu sekalian kepada Allah, Wahai orang-orang Yang beriman, supaya kamu berjaya”.

Wahai orang yang melambatkan taubat ! adakah taubat untuk kamu ada tarikh luput?maka kamu melambatkan taubat sehingga tarikh tersebut, tidak…kita tak tahu bila kita akan mati…segerakan taubat anda, jangan sekali-kali mengatakan; “insyaallah masuk bulan ramadhan nanti aku taubatlah..”adakah kita akan hidup di bulan Ramadhan ini? Belum pasti…oleh itu taubat sebelum kita melangkah masuk Ramadhan, pastikan kita melangkah masuk dengan hati yang bersih daripada dosa.


2- Melakukan segala amalan ikhlas kerana Allah
Jika hendak beramal pastikan ikhlas, jika tidak, apa yang dilakukan akan menjadi sia-sia.

Firman Allah s.w.t:al-Kahfi:110

“Katakanlah (Wahai Muhammad): "Sesungguhnya Aku hanyalah seorang manusia seperti kamu, diwahyukan kepadaKu Bahawa Tuhan kamu hanyalah Tuhan Yang satu; oleh itu, sesiapa Yang percaya dan berharap akan pertemuan Dengan Tuhannya, hendaklah ia mengerjakan amal Yang soleh dan janganlah ia mempersekutukan sesiapapun Dalam ibadatnya kepada Tuhannya".

Firman Allah s.w.t:al-Bayyinah:5

“pada hal mereka tidak diperintahkan melainkan supaya menyembah Allah Dengan mengikhlaskan Ibadat kepadaNya, lagi tetap teguh di atas tauhid; dan supaya mereka mendirikan sembahyang serta memberi zakat. dan Yang demikian itulah ugama Yang benar”.

3- Berdoa supaya Allah s.w.t memanjangkan umur sehingga boleh hidup di bulan Ramadhan tahun ini dengan sihat walafiat sehingga boleh melakukan amalan puasa,taraweh, tilawah al-Quran, zikir dan amalan-amalan yang lain dengan baik dan sempurna

Anas bin Malik menceritakan bahawa nabi s.a.w apabila masuk bulan Rejab baginda berdoa;

(اللهم بارك لنا في رجب وشعبان وبلغنا رمضان) riwayat Ahmad dan tobrani.

Maksudnya;
‘Ya Allah ! berkatilah kami di bulan Rejab dan Syaaban dan sampaikan kami kepada bulan Ramadhan’.

Apabila sudah berada dalam bulan Ramadhan, maka berdoalah;
(الله أكبر، اللهم أهله علينا بالأمن والإيمان، والسلامة والإسلام، والتوفيق لما تحب وترضى ربي وربك الله)

Maksudnya;
‘Allah maha besar, ya Tuhanku!,jadikan Ramadhan bulan keamanan,iman,keselamatan,penyerahan diri kepada Allah dan taufiq bagi apa yang engkau suka dan reda,tuhanku dan tuhanmu ialah Allah s.w.t. (riwayat at-Tirmizi dan ad-Darimi)

4- Memuji dan bersyukur kepada Allah bila dapat hidup di bulan Ramadhan.

Imam an-Nawawi menyebut di dalam kitab al-azkar; “ketahuilah bahawa digalakkan kepada sesiapa yang memperolehi nikmat dan selamat dari bencana untuk sujud syukur kepada Allah s.w.t, sebesar-besar nikmat ialah Allah memudahkan kita untuk melakukan ketaatan kepadanya, maka apabila tiba bulan Ramadhan dan kita diberi nikmat kesihatan untuk melakukan amal soleh, ini merupakan nikmat yang besar yang sewajarnya disyukuri”.

5- Bergembira dengan kehadiran Ramadhan, ini adalah sunnah kerana nabi s.a.w apabila tiba bulan Ramadhan maka baginda menyampaikan kepada sahabat berita gembira tersebut seperti sabda nabi s.a.w;

: (جاءكم شهر رمضان، شهر رمضان شهر مبارك كتب الله عليكم صيامه فيه تفتح أبواب الجنان وتغلق فيه أبواب الجحيم...)

Maksudnya;
“ telah datang kepada kamu bulan Ramadhan, bulan Ramadhan bulan berkat,Allah memfardukan kamu berpuasa padanya,dibuka pintu-pintu syurga dan ditutup pintu-pintu neraka…”. (riwayat Ahmad)

Sesungguhnya para ulama salafus soleh dari kalangan sahabat dan tabi’in amat prihatin dengan bulan Ramadhan dan sangat bergembira dengan kehadirannya, apakah ada kegembiraan lain yang lebih hebat daripada ketibaan Ramadhan yang penuh dengan keberkatan dan kerahmatan dari Allah s.w.t.

6- Keazaman dan perancangan untuk meraih sebanyak mungkin pahala dan keberkatan di bulan Ramadhan. Sangat menyedihkan ramai dari kalangan orang Islam mempunyai perancangan yang rapi untuk urusan dunia tapi terlalu sedikit yang merancang untuk akhirat, semua ini hasil daripada kejahilan mereka dengan agama dan sifat lalai dengan pesona dunia. Seorang muslim perlu merancang kehidupan bulan Ramadhan dengan teliti samaada waktu siang atau waktu malam.

7- Mengetahui dengan mendalam hukum hakam berkaitan puasa, kerana seorang muslim perlu melakukan ibadah dalam keadaan ada ilmu mengenai ibadah tersebut, oleh itu seorang muslim perlu dan wajib tahu masalah-masalah puasa dan hukum hakamnya sebelum ketibaan Ramadhan supaya puasanya diterima oleh Allah s.w.t.

8- Persediaan jiwa dan roh melalui pembacaan dan kajian kitab-kitab,buku-buku, majalah-majalah, kaset-kaset dan vcd agama yang berkaitan dengan puasa dan kelebihannya untuk memotivasikan diri untuk melakukan yang terbaik di bulan Ramadhan.

9- Mengingati fakir dan miskin dan memperbanyakkan sedekah dan mengeluarkan zakat.

10- Menyambut Ramadhan dengan membuka lembaran baru besama;

-Allah s.w.t dengan bertaubat nasuha kepadanya

-Nabi s.a.w dengan mengikut apa yang disuruh dan meninggalkan apa yang dilarang

-Ibubapa,isteri,anak-anak dan kaum kerabat terdekat dengan menghubungkan silatur rahim.
-Masyarakat setempat dengan menjadi seorang manusia yang sangat berguna kepada manusia lain . Sabda nabi; “ sebaik-baik manusia ialah yang paling banyak manfaat kepada manusia”.

Mudah-mudahan kita diberi peluang oleh Allah s.w.t untuk bertemu dengan Ramadhan al-Mubarak pada tahun ini dan diberi taufiq dan hidayah juga kekuatan untuk menghidupkan bulan Ramadhan dengan amalan-amalan yang sudah pasti pahalanya digandakan oleh Allah s.w.t.

Mudah mudahan dapat manfaat
Hassan Basri Bin Hj Abdullah
Peringatan bagi yang lalai

0 comments:

Post a Comment