SELAMAT DATANG KE BLOG USTAZ HASSAN BASRI

PERINGATAN BAGI YANG LALAI


فذكر إنما أنت مذكر

فذكر  إنما  أنت  مذكر

Aug 7, 2009

Ahlan Wasahlan Ramadhan Karim

Kepada semua pengunjung blog peringatan bagi yang lalai, sempena ketibaan bulan ramadhan al-Mubarak yang telah disediakan oleh Allah s.w.t kepada kita semua dengan kebaikan dan keberkatan yang banyak, saya mengucapkan كل عام وأنتم بخير (setiap tahun kamu semua dalam kebaikan yang banyak) Ahlan Wasahlan Ramadhan Karim (Selamat datang Ramadhan yang mulia dan penuh keberkatan) InsyaAllah blog ini akan memaparkan beberapa artikel berkaitan Ramadhan dan Puasa di sepanjang bulan Ramadhan al-Mubarak nanti.

Dengan kedatangan Ramadhan yang mulia nanti marilah sama-sama kita mempersiapkan diri untuk meningkatkan amalan kepada Allah s.w.t, bersedialah dari awal untuk menyambut Ramadhan, jangan hanya tahu Ramadhan pada malam diistiharkan oleh mohor raja-raja sahaja,Jadilah seorang insan yang masuk ke dalam bulan Ramadhan dengan sentiasa bertaubat dan memohon ampun kepada Allah s.w.t.Ramai di kalangan kita yang menyambut Ramadhan dengan menyediakan pelbagai menu lazat untuk hidangan berbuka dan bersahur, sedangkan bulan Ramadhan adalah bulan berpuasa bukan bulan berpesta makan, kita bersiap sedia untuk menjamu nafsu dengan sekenyang-kenyangnya tapi tidak bersedia untuk menjamu roh dengan amalan-amalan yang soleh. Allah s.w.t memfardukan puasa di bulan ini untuk melahirkan taqwa.

Firman Allah s.w.t: al-Baqarah :183
(يا أيها الذين آمنوا كتب عليكم الصيام كما كتب على الذين من قبلكم لعلكم تتقون)

Maksudnya:
“Wahai orang-orang Yang beriman! kamu Diwajibkan berpuasa sebagaimana Diwajibkan atas orang-orang Yang dahulu daripada kamu, supaya kamu bertaqwa”.

Bulan Ramadhan adalan musim bunga kepada orang Islam, kerana ia memperbaharui seluruh kehidupan manusia, memperbaharui akal dan ilmu, bulan Ramadhan adalah bulan mempertingkatkan ilmu, mempertingkat bacaan al-quran, melakukan qiyamullail dan sebagainya,padanya dibuka pintu-pintu syurga dan ditutup pintu-pintu neraka maka perbanyakkan amal soleh dan kurangkan maksiat serta banyakkanlah bersedekah.

Hari berganti hari, minggu berganti minggu, bulan berganti bulan, akhirnya sampai kepada Ramadhan al-mubarak, begitulah Allah s.w.t menjadikan pertukaran hari,minggu dan bulan sebagai persiapan untuk menyambut bulan yang penuh kebaikan dan keberkatan.Bulan Ramadhan bulan berkat,bulan sabar,bulan taubat,bulan rahmat,bulan keampunan,bulan kasih sayang Allah kepada hambanya,bulan doa,bulan dijanjikan pelepasan dari api neraka.

Ramadhan bulan kemenagan, kemenangan melawan syaitan,kemenangan melawan nafsu syahwat,kemenangan mengatasi maksiat.Oleh itu kewajipan kita ialah mempersiapkan diri dengan sebaik-baik persiapan dan merancang dengan sebaik-baik perancangan,bukan persediaan untuk makan,minum dan syahwat tetapi persediaan keimanan,dakwah,ilmu dan amalan-amalan terbaik yang boleh dipersembahkan kepada Allah s.w.t.

Janganlah kita termasuk dalam kumpulan manusia yang tidak ambil peduli dengan kehebatan Ramadhan,bagi mereka Ramadhan sama sahaja dengan bulan-bulan yang lain,oleh itu mereka menyambut Ramadhan dengan melakukan maksiat dan dosa dan mereka keluar dari Ramadhan seperti mereka masuk ke dalam Ramadhan dengan berterusan melakukan maksiat dan dosa,itulah orang-orang yang lalai, jangan jadi orang yang lalai, jika kita manusia berdosa maka jadikan Ramadhan pada tahun ini sebagai titik tolak untuk bertaubat nasuha kepada Allah s.w.t.

Marilah kita sama-sama menanamkan azam untuk merebut seberapa banyak peluang yang ada serta mengimarahkan setiap detik hari-hari Ramadhan dengan melakukan amal soleh,setiap detik Ramadhan jangan dibiarkan berlalu tanpa melakukan ketaatan, di waktu siang kita berpuasa,zikir dan tilawah al-Quran, di waktu malam kita solat sunat sambil mendengar bacaan imam,kita juga berazam akan meninggalkan segala dosa dan maksiat dan bertaubat dengan sebenar-benar taubat dan tidak akan kembali melakukan dosa dan maksiat lagi,Ramadhan adalah bulan taubat kalau kita tidak bertaubat di dalamnya maka bila lagi kita akan bertaubat?

(( اللهم لك الحمد كله أنت أوجدتني ورزقتني وجعلتني مسلما،
اللهم سبحانك قد عصيتك بنعمتك، سبحانك خالفتك مع عظمتك
اللهم إن لم تغفر لي فمن يغفر لي؟ وإن لم ترحمني فمن يرحمني
اللهم لا رب لي سواك فأدعوك وأرجوك
اللهم أني عائد إليك تائبا فبرحمتك ومغفرتك ولطفك لا تردني، واقبلني يا من يقبل التوبة عن عبادة ويعفو عن السيئات
اللهم مهما عظمت ذنوبي فرحمتك أعظم، ومهما كثرت خطاياي فأنت تغفر الذنوب جميعا.
اللهم إني ظلمت نفسي ظلما كثيرا وإنه لايغفر الذنوب جميعا فاغفر لي مغفرة من عندك وارحمني إنك أنت الغفور الرحيم.
اللهم ردنا إليك ردا جميلا .... برحمتك يا أرحم الراحمين.))

Ya Allah ! bagimu segala kepujian, engkau telah menciptaku,memberi rezeki kepadaku dan menjadikanku muslim.
Ya Allah ! mahasuci engkau,sesungguhnya aku telah menderhaka ke atas nikmatmu,mahasuci engkau,aku telah menentangmu sedangkan engkau tuhan yang maha agung.
Ya Allah ! jika engkau tidak mengampunkan dosaku, maka siapa pula yang akan mengampunkannya, jika engkau tidak mengasihiku, maka siapa pula yang akan mengasihiku.
Ya Allah ! tidak ada tuhan melainkan engkau, aku berdoa dan mengharap kepadaMu
Ya Allah ! sesungguhnya aku kembali bertaubat kepadaMu dengan mengharapkan rahmatMu,keampunaMu dan kelembutanMu yang tidak akan menolak permintaanku. Terimalah taubatku wahai tuhan penerima taubat !
Ya Allah ! walau sebesar mana dosaku, rahmatMu lebih besar daripada itu. Sebanyak mana kesalahanku, engkau adalah yang maha pengampun.
Ya Allah ! sesungguhnya aku telah banyak menzalimi diri sendiri dan tidak ada yang boleh mengampun kecuali engkau, maka kurniakanlah pengampunan dari sisiMu dan kasihanilah aku sesungguhnya engkau maha pengampun lagi maha pengasih.
Ya Allah ! kembalikan aku kepadaMu sebagai hamba yang terbaik, dengan rahmatMu wahai tuhan yang maha pengasih.


Mudah mudahan dapat manfaat
Hassan Basri Hj Abdullah
Peringatan bagi yang lalai

1 comments:

cerita dewasa said...Keep up the good work!
Thanks for sharing.
cerita dewasa / cerita 17 tahun / cerita panas
cerita sex / cerita abg / cerita bokep / gambar bokep
abg hot / gambar hot / cerita horny / cerita hot

Post a Comment