SELAMAT DATANG KE BLOG USTAZ HASSAN BASRI

PERINGATAN BAGI YANG LALAI


فذكر إنما أنت مذكر

فذكر  إنما  أنت  مذكر

Jan 19, 2009

Islam Agama Damai

Israel umum gencatan senjata

GAZA 18 Jan. - Israel telah mengumumkan gencatan senjata dan menghentikan serangan ke atas Genting Gaza hari ini, namun pertempuran tercetus beberapa jam selepas itu, sekali gus menggoyahkan ketenangan sementara yang dinikmati penduduk Palestin selepas 22 hari dibedil rejim Yahudi.

Pada pukul 2 pagi tadi (pukul 8 pagi waktu Malaysia), gencatan senjata berkenaan diluluskan dan mula berkuat kuasa, jet-jet pejuang Israel masih berlegar di ruang udara Gaza namun bunyi senjata api dan letupan sejak tiga minggu lalu tidak lagi kedengaran.

Bagaimanapun jet pejuang Israel melancarkan serangan pertama ke atas sekumpulan pelancar roket Hamas yang telah melepaskan lima serangan roket awal pagi tadi, seterusnya menimbulkan kebimbangan pertempuran bersambung semula.

Perdana Menteri Israel, Ehud Olmert memberi amaran bahawa gencatan senjata sebelah pihak yang dimulakan beberapa jam sebelum ini adalah rapuh dan dinilai semula dengan kerap.

"Keputusan kerajaan untuk membenarkan Israel bertindak balas dan melancarkan serangan baru ke atas musuh di Genting Gaza sekiranya mereka terus menembak roket.

"Pagi ini mereka sekali lagi membuktikan gencatan senjata adalah rapuh dan perlu dinilai semula minit demi minit. Kami harap serangan dihentikan kerana sekiranya berterusan, Pasukan Pertahanan Israel (IDF) akan bertindak balas. Ia bersedia dikerahkan untuk berbuat demikian," tegas Olmert lagi.

Insiden berlaku ketika Mesir menggandakan usaha diplomatik agar gencatan senjata Israel itu dapat dijadikan perjanjian damai berterusan dengan Presiden Hosni Mubarak mempengerusikan mesyuarat yang dihadiri pemimpin Britain, Perancis, Jerman, Itali, Jordan, Sepanyol dan Turki.

Menteri Infrastruktur Israel, Benjamin Ben-Eliezer menjelaskan, pertempuran terbaru itu tidak semestinya membawa kepada serangan besar-besaran dan ia mengambil masa dua hingga tiga hari untuk segalanya tamat di mana Hamas perlu faham bahawa senario baru sedang berlaku.

Hamas menegaskan bahawa ia tidak akan menerima kehadiran walau seorang askar Israel pun di Gaza.
"Kami telah jelas menyatakan pendirian: sekiranya askar Israel terus berada di Gaza, maka wujud kemungkinan besar penentangan dilakukan terhadap penjajahan ini," kata wakil Hamas di Lebanon, Osama Hamdan dalam satu temubual dengan Al-Jazeera.

Sementara itu, pasukan perubatan Palestin mengambil kesempatan waktu tenang tanpa serangan untuk menjalankan misi mencari dan menyelamat yang mana berjaya menemui sekurang-kurangnya 40 mayat termasuk beberapa orang kanak-kanak di utara Gaza.

Operasi Cast Lead yang dimulakan Israel sejak 27 Disember lalu, ditamatkan oleh Olmert pada hari ke-22 serangan semalam dan telah meragut sekurang-kurangnya 1,245 nyawa dan 5,300 yang lain cedera.

Sebanyak 700 daripada jumlah korban adalah orang awam termasuk lebih 400 orang kanak-kanak.
Di pihak Israel, hanya tiga orang awam dan 10 askar terbunuh akibat pertempuran dan serangan roket. - Agensi

sumber
http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2009&dt=0119&pub=Utusan_Malaysia&sec=Luar_Negara&pg=lu_01.htm

Hamas setuju gencatan senjata

GAZA 18 Jan. – Hamas hari ini turut mengumumkan gencatan senjata membabitkan pejuang mereka dan kumpulan sekutunya di Tebing Gaza.

Pemimpin kanan Hamas, Ayman Taha turut memberi masa seminggu kepada Israel untuk mengundurkan tentera mereka.

“Pergerakan Hamas dan sekutu kami mengumumkan gencatan senjata berkuat kuasa serta merta dan memberikan masa selama seminggu untuk tentera Israel berundur dari negara kami.

“ Kami juga menggesa Israel membuka semula pintu sempadan bagi membenarkan penghantaran bantuan yang sangat diperlukan penduduk kami,” kata Ayman.

Israel sebelum ini tidak mengumumkan tarikh khusus bila mereka akan berundur dari Gaza melainkan Hamas segera menghentikan serangan ke wilayah mereka.

Dalam pada itu Amerika Syarikat (AS) mengalu-alukan gencatan senjata yang dilakukan kedua-dua pihak dan berharap ia akan berterusan.

“Kedua-dua pihak perlu menghormati gencatan senjata ini bagi mengembalikan kestabilan dan kedamaian di Gaza.

“AS menghargai usaha gencatan ini yang dimulakan oleh Mesir namun kami masih bimbang dengan kesengsaraan yang dialami oleh penduduk di Gaza,” kata Setiausaha Negara AS, Condoleezza Rice.

Setiausaha Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB), Ban Ki-moon turut menyatakan sokongan ke atas gencatan senjata ini dan meminta Israel segera mengundurkan tenteranya.

“Saya berasa lega dengan gencatan senjata ini dan ia merupakan langkah awal kepada pengunduran semua tentera Israel dari Gaza,” kata Ki-moon. – Agensi

sumber
http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2009&dt=0119&pub=Utusan_Malaysia&sec=Luar_Negara&pg=lu_04.htm

Komen Saya
Islam tidak mensyariatkan peperangan kecuali untuk mempertahankan diri ,mencegah pencerobohan musuh dan menuntut kebebasan tempat tinggal dan kebebasan manusia dari penceroboh dan penjajah.

Firman Allah s.w.t : al-Hajj :39
diizinkan berperang bagi orang-orang (Islam) Yang diperangi (oleh golongan penceroboh), kerana Sesungguhnya mereka telah dianiaya; dan Sesungguhnya Allah amat berkuasa untuk menolong mereka (mencapai kemenangan).

Firman Allah s.w.t : al-Baqarah : 190
"dan perangilah kerana (menegakkan dan mempertahankan) ugama Allah akan orang-orang Yang memerangi kamu, dan janganlah kamu menceroboh (dengan memulakan peperangan); kerana Sesungguhnya Allah tidak suka kepada orang-orang Yang menceroboh".

Firman Allah s.w.t : al-Baqarah : 193
"dan perangilah mereka sehingga tidak ada lagi fitnah, dan (sehingga) menjadilah ugama itu semata-mata kerana Allah. kemudian jika mereka berhenti maka tidaklah ada permusuhan lagi melainkan terhadap orang-orang Yang zalim".

Firman Allah s.w.t : al-Baqarah : 194
"oleh itu sesiapa Yang melakukan pencerobohan terhadap kamu maka balaslah pencerobohannya itu seimbang Dengan pencerobohan Yang dilakukannya kepada kamu; dan bertaqwalah kamu kepada Allah serta ketahuilah: Sesungguhnya Allah beserta orang-orang Yang bertaqwa".

Islam telah menetapkan bahawa orang mukmin mesti mengambil jalan damai apabila musuh mereka menghentikan permusuhan dan menerima perjanjian damai yang berpaksikan kebenaran dan keinsafan, serta mengembalikan hak kepada pemiliknya.

Firman Allah s.w.t : al-Anfaal : 61
"dan jika mereka (pihak musuh) cenderung kepada perdamaian, maka Engkau juga hendaklah cenderung kepadanya serta bertawakalah kepada Allah. Sesungguhnya ia Maha Mendengar, lagi Maha mengetahui".

Islam juga menetapkan bahawa peperangan juga berlaku kerana ingin mempertahankan orang-orang yang dianiaya dan dizalimi.

Firman Allah s.w.t : an-Nisa’ : 75
"dan apakah Yang menghalang kamu (maka kamu) tidak mahu berperang pada jalan Allah (untuk menegakkan ugama Islam) dan (untuk menyelamatkan) orang-orang Yang tertindas dari kaum lelaki, perempuan dan kanak-kanak, Iaitu mereka Yang selalu (berdoa dengan) berkata: "Wahai Tuhan kami! keluarkanlah Kami dari negeri (Makkah) ini, Yang penduduknya (kaum kafir musyrik) Yang zalim, dan Jadikanlah bagi Kami dari pihakMu seorang pemimpin Yang mengawal (keselamatan ugama kami), dan Jadikanlah bagi Kami dari pihakMu seorang pemimpin Yang membela Kami (dari ancaman musuh)".

Inilah keindahan islam, agama aman dan damai bukan agama kekerasan dan permusuhan atau pengganas. mudah-mudahan genjatan senjata ini berlaku seperti apa yang diharapkan, kerana kita tidak sanggup lagi melihat penderitaan penduduk palestin.

Mudah-mudahan dapat manfaat
Hassan Basri Hj Abdullah
Peringatan bagi yang lalai

0 comments:

Post a Comment