SELAMAT DATANG KE BLOG USTAZ HASSAN BASRI

PERINGATAN BAGI YANG LALAI


فذكر إنما أنت مذكر

فذكر  إنما  أنت  مذكر

Jul 26, 2009

Solatlah sebelum anda disolatkan


Assalamualaikum kepada semua pengunjung yang masih mengziarahi blog saya, terima kasih atas perhatian dan sokongan anda,semoga Allah s.w.t akan memberi kekuatan kepada saya untuk terus menulis dan memberi peringatan kepada yang lalai. Ramai sahabat dan pengunjung menanti dan menunggu artikel-artikel terbaru dari blog ini,tapi tak muncul-muncul juga, rasa dah 2 bulan lebih tidak dikemaskini.Insyaallah selepas ini saya akan cuba menulis sedikit peringatan terutama untuk diri saya sendiri yang mungkin lalai dari ingat kepada Allah s.w.t.

Sepanjang bulan julai ini bermula 16 hingga 31 Julai saya sibuk dengan ceramah Isra' dan Mi'raj, lebih kurang 20 sesi ceramah yang perlu diselesaikan, insyaallah mudah-mudahan saya dapat memberikan sesuatu kepada umat Islam kefahaman tentang falsafah isra' dan mi'raj ini, supaya ia bukan sahaja disambut sebagai satu adat dan budaya sahaja tetapi perlu menghayati dan menjiwai serta mengambil pengajaran daripadanya.

Sedikit perkongsian saya pada kali ini, setelah sekian lama menyepi tanpa berita ialah perkara yang paling penting dalam peristiwa besar isra' dan mi'raj iaitu misi nabi s.a.w mengadap Allah dan menerima fardu solat.Cara Allah s.w.t mengfardukan solat tidak sama dengan fardu yang lain dalam rukun Islam. Fardu yang lain Allah s.w.t turunkan ayat al-Quran kepada nabi melalui Jibril a.s, tapi solat nabi dipanggil mengadap Allah di Sidratul muntaha yang tidak pernah dikunjungi oleh nabi-nabi dan rasul-rasul sebelumnya bahkan Jibril sekalipun.Ini menunjukkan pentingnya solat dalm kehidupan seorang Muslim. Kewajipan solat tak pernah gugur dan tak boleh diganti pada waktu-waktu yang lain, berbanding dengan puasa yang boleh diganti pada hari lain jika kita musafir atau sakit, begitu juga Haji dan Umrah tidak perlu dilakukan jika tidak ada kemampuan, begitu juga zakat tidak perlu ditunaikan jika tidak cukup nisabnya.Tapi solat samaada kita bermukim atau musafir, sihat atau sakit, panas atau hujan, ribut atau taufan selagi kita sedar dan tidak gila maka ia tetap perlu dilakukan, kerana solat adalah tiang agama, sesiapa yang mendirikan solat maka sesungguhnya dia telah mendirikan agama, sesiapa yang meninggalkan solat maka sesungguhnya dia telah meruntuhkan agama.

Walaupun pada peringkat awal, nabi s.a.w menerima fardu solat sebanyak 50 waktu, tetapi akhirnya dikurangkan sehingga 5 waktu dan pahalanya tetap 50 waktu sebab setiap kebajikan akan dibalas sepuluh kali ganda sekurang-kurangnya.Jika sekiranya solat 50 waktu ini tidak dikurangkan maka kita wajib solat setiap 30 minit satu solat. Alhamdulillah kita hanya perlu solat 5 waktu sahaja sehari semalam kalau dihimpunkan semuanya hanya mengambil masa 30 minit sahaja untuk 5 waktu,kita masih ada 23 jam 30 minit untuk menguruskan dunia.Tapi berapa orang sahaja yang mengingati Allah 5 kali sehari melalui solatnya? ramai di kalangan orang yang mengaku islam tidak genap solat mereka 5 kali sehari.Cuba tanya remaja kita hari ini, siapa yang solat 5 waktu penuh sehari semalam? jawapannya tidak, ada yang solat 4, ada yang 3, ada yang 2, ada yang satu sahaja, paling banyak tidak solat langsung atau yang disebut sebagai jamak takyah(tak payah)semua waktu tak payah solat.Ini melalui pengalaman saya berceramah di sekolah-sekolah, institusi-institusi dan jabatan-jabatan kerajaan, apabila saya bertanya kepada mereka, maka begitulah jawapannya.

Sebab itu dalam perjalanan nabi s.a.w bersama Jibril a.s. sebelum menerima fardu solat, nabi s.a.w sudah ditunjukkan satu kumpulan manusia yang kerja mereka memecahkan kepala sehingga pecah berderai dan berdarah kemudian baik semula kemudian dipecahkan lagi, begitulah seterusnya azab yang dikenakan kepada mereka.Ini simbolik kepada orang yang berat kepala mereka untuk menunaikan solat.
Kita lihat hari ini betapa beratnya seorang manusia muslim untuk menunaikan solat tapi dalam masa yang sama dia boleh melakukan perkara lain.Ada orang boleh bangun malam untuk menonton bolasepak, tapi tak sanggup untuk solat Tahajjud, ada orang boleh shoping berjam-jam tapi tak boleh solat walaupun 5 minit, ada orang boleh meeting berjam-jam tapi lupa waktu solat, ada orang boleh berkaraoke 10 lagu 20 lagu tapi solat....?Cuba perhatikan apabila anda berkursus, apabila waktu rehat tengahari, selepas makan dan minum berapa orang yang berkursus itu menunaikan solat? tak ramai, boleh bilang dengan jari, apabila ditanya kenapa tak solat? jawapannya : tak ada dalam tentatif program, dalam tentatif yang ada ialah rehat/makan/minum sahaja solat tidak diletakkan, sebab itu kena letakkan dalam tentatif program perkataan solat untuk peringatan bagi yang lalai. Kita jalan-jalan cari makan di restauran atau gerai-gerai makan, berapa ramai yang solat? samaada pelanggan atau peniaga, sama saja, jamak takyah.Kita pergi ke stadium menyaksikan perlawanan bolasepak dan sebagainya, berapa ramai penonton yang solat di surau yang disediakan di stadium tersebut? bagaimana pula dengan pemain? jawablah sendiri.

Sempena dengan isra' dan mi'raj tahun ini, sama-samalah kita memberi penekanan kepada solat, kerana solat adalah mi'rajul mu'min.belajarlah ilmu berkaitan solat, hadirilah kuliah-kuliah maghrib, subuh, ceramah-ceramah, forum-forum agama untuk menambahkan ilmu agama kita masing-masing.Pengabaian terhadap solat berlaku disebabkan gagalnya ibubapa menunaikan tanggungjawab mendidik anak-anak. Nabi s.a.w mengarahkan ibubapa mendidik anak-anak solat sejak berumur tujuh tahun dan memukul anak-anak dengan tujuan mendidik ketika mereka berumur 10 tahun.Adakah anda sudah menunaikan tanggungjawab tersebut? adakah anda sudah mengarahkan anak-anak solat sewaktu umur mereka tujuh tahun? adakah anda pernah memukul mereka kerana tak solat sewaktu umur mereka 10 tahun?sila jawab sebelum disoal oleh Allah s.w.t.Insyaallah jumpa lagi.

Mudah mudahan dapat manfaat
Hassan Basri Hj abdullah
Peringatan bagi yang lalai

3 comments:

Razak said...

Salam ustaz, memang setiap hari menunggu tazkirah ustaz, syukran...

UMMUAFIQ said...

Assalammuaalaikum ustaz.Lama menunggu entri terbaru..Saya minta izin untuk copy dan paste beberapa artikel ustaz ke blog saya untuk bacaan bersama.Bolehke ustaz? Url ustaz akan saya sertakan.

ust hassan said...

untuk ummuafiq dan sesiapa sahaja,silakan copy artikel yang ada manfaat, diizinkan,tolong menolong dalam menyebarkan dakwah dan taqwa.tq

Post a Comment