SELAMAT DATANG KE BLOG USTAZ HASSAN BASRI

PERINGATAN BAGI YANG LALAI


فذكر إنما أنت مذكر

فذكر  إنما  أنت  مذكر

Jan 30, 2009

PM Turki tinggalkan sidang Davos kerana Gaza

DAVOS 30 Jan. - Perdana Menteri Turki, Recep Tayyip Erdogan bertindak meninggalkan sidang Forum Ekonomi Dunia (WEF) di sini semalam selepas terlibat dengan pertikaman lidah dengan Presiden Israel, Shimon Peres berhubung konflik di Genting Gaza.

Recep berikrar tidak akan kembali semula menyertai forum itu, yang dihadiri oleh elit politik dan perniagaan dunia.

Dalam detik-detik paling dramatik yang jarang dilihat berlaku pada forum Davos, Recep berjalan keluar meninggalkan dewan di hadapan Setiausaha Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB), Ban Ki-moon dan anggota panel lain dengan mendakwa, beliau telah dipaksa memendekkan kenyataannya mengenai perang itu.

“Saya tidak fikir saya akan kembali ke Davos selepas ini kerana anda tidak membenarkan saya bercakap,” kata Perdana Menteri itu sebelum beredar, meskipun beliau malam tadi menyatakan kesediaan untuk menimbangkan semula keputusannya itu.

Recep mengkritik hadirin yang terdiri daripada tokoh korporat dan politik antarabangsa kerana memberi tepukan selepas Peres dengan penuh emosi mempertahankan serangan Israel ke atas Gaza, sehingga menyebabkan lebih 1,300 rakyat Palestin terkorban.

Beliau yang mengetuai segelintir negara Islam yang mempunyai hubungan diplomatik dengan Israel menyifatkan apa yang dilakukan oleh Israel di Gaza sebagai tindakan “tidak bertamadun.”

“Saya berasa sangat sedih kerana hadirin bertepuk tangan selepas tuan (Peres) berucap kerana ramai penduduk (Palestin) telah terbunuh,” katanya kepada Peres sebelum dicelah oleh pengerusi sesi iaitu wartawan Washington Post, David Ignatius.

“Kita tidak boleh memulakan perbahasan semula kerana kita kesuntukan masa,” kata Ignatius kepada Perdana Menteri Turki itu.

Peres sebelum itu mendakwa Israel terpaksa melancarkan serangan ke atas Hamas kerana ribuan roket dan mortar telah dilancarkan ke wilayah Israel.

Sambil meninggi suara dan menuding jari ke arah Recep, beliau berkata, Turki sudah tentu bertindak sama jika roket dilancarkan ke Istanbul.

Ki-moon, Recep, Setiausaha Agung Liga Arab, Amr Mussa dan Peres duduk dalam satu barisan untuk menyertai perbahasan itu dan kesemua mereka membuat kenyataan panjang lebar mengulas mengenai konflik tersebut. - AFP
Rujuk SINI
Komen saya
Berani ialah kekuatan jiwa yang hebat yang diperolehi oleh seorang mukmin, kerana keimanan kepada Allah s.w.t, kerana kebenaran yang dipertahankan, kerana keyakinan dengan akhirat yang kekal abadi, kerana penyerahan diri kepada Allah s.w.t, kerana tanggungjawab yang perlu dilaksanakan dan kerana tarbiah yang mendidiknya supaya menjadi manusia yang berani menyatakan kebenaran.

Dari sini kita dapat lihat bahawa,kelebihan berani adalah salah satu jihad yang sangat besar dan agong.
Sabda nabi s.a.w;
" Sebaik-baik jihad ialah bercakap benar di hadapan pemerintah yang zalim". (riwayat Abu Daud,at-Tirmizi dan Ibnu Majjah)

Dari sini juga kita dapat lihat bahawa, orang yang mati kerana bercakap benar menegakkan keadilan ialah penghulu syuhada'.
Sabda nabi s.a.w;
"Penghulu syuhada' ialah Hamzah Bin Abdul Mutalib dan orang yang dibunuh kerana menegakkan keadilan oleh pemerintah yang zalim". (riwayat al-Hakim)

Nabi s.a.w telah mengikat perjanjian dengan para sahabat supaya mereka bercakap benar di mana sahaja mereka berada.

Ubadah Bin Somit berkata; Kami berbai'ah dengan rasulullah s.a.w untuk dengar dan taat waktu senang dan susah, suka atau benci.........dan untuk bercakap benar di mana sahaja kami berada, kami tidak takut kerana Allah s.w.t kepada celaan orang yang mencela".

Allah s.w.t memuji orang-orang yang menyampaikan risalahNya dan tidak takut kepada sesiapun kecuali Allah s.w.t.
Firman Allah s.w.t:al-Ahzab : 39
"(Nabi-nabi Yang telah lalu itu) ialah orang-orang Yang menyampaikan syariat Allah serta mereka takut melanggar perintahNya, dan mereka pula tidak takut kepada sesiapa pun melainkan kepada Allah. dan cukuplah Allah menjadi penghitung (segala Yang dilakukan oleh makhluk-makhlukNya untuk membalas mereka)".

Apabila kita melihat sejarah keberanian pejuang-pejuang islam kita dapati satu angkatan pahlawan-pahlawan islam yang berjuang penuh keberanian menyatakan kebenaran.

Antara kisah keberanian pahlawan islam ialah;

1) al-Iz Bin Abdus Salam
Beliau pernah menegur pemerintah Mesir (Najmuddin Ayyub)sewaktu dalam majlis persidangan menteri-menteri katanya; "wahai Ayyub!, Apa alasan kamu di depan Allah, ketika Allah bertanya kepada kamu;"tidak kah aku telah melantik kamu menjadi pemerintah Mesir, kemudian kamu mengharuskan arak?".Najmuddin Ayyub bertanya kepada al-Iz Bin Abdus Salam; " adakah itu berlaku di Mesir ini?Jawab Iz ya, Satu kedai telah menjual arak dan menghalalkan kemungkaran berlaku, sedangkan kamu bergembira menikmati kekayaan hasil dari kerajaan kamu", jawab Najmuddin; " Itu berlaku zaman bapa saya dahulu", jawab Iz; ' kamu termasuk dalam golongan orang yang berkata seperti firman Allah s.w.t :az-Zukhruf :13

"(tidak ada sebarang Bukti bagi mereka) bahkan mereka (hanyalah) berkata: Sesungguhnya Kami telah mendapati datuk nenek Kami menurut satu jalan ugama, dan Sesungguhnya Kami beroleh petunjuk menurut jejak mereka sahaja".

Selepas itu Najmuddin Ayyub telah menutup kedai arak tersebut.
Itulah hebatnya keberanian ulama silam dalam menyampaikan kebenaran, mereka tidak takut kepada sesiapa kecuali Allah s.w.t.

Dunia islam hari ini memerlukan pemimpin yang berani dan tegas begitu lebih-lebih lagi terhadap pemimpin Israel laknatullah.Kita harapkan Turki selepas ini akan membatalkan hubungan diplomatiknya dengan Israel. Kita bukan memuji Erdogan tapi kita mahu pemimpin dunia islam lain bersikap seperti itu apabila berhadapan dengan Israel bukan takut menikus atau sembunyi kuku.Sebenarnya Israel adalah bangsa yang penakut sebagaimana dinaskan oleh al-Quran tapi mereka akan jadi berani jika orang lain takut kepada mereka, bukti penakutnya Yahudi ialah apabila mereka akan dikalahkan nanti oleh orang-orang islam sebagaimana janji nabi s.a.w dalam hadisnya; tidak akan berlaku qiamat sehingga orang-orang islam memerangi Yahudi sehingga Yahudi lari bersembunyi di sebalik batu dan pokok. Perbuatan lari bersembunyi ketika peperangan adalah satu sifat bacul Yahudi. Mudah-mudahan peristiwa ini boleh menjadi satu titik permulaan kepada pemimpin islam sedunia untuk bangun menentang Yahudi laknatullah. Syabas Erdogan.

Mudah-mudahan dapat manfaat
Hassan Basri Hj Abdullah
Peringatan bagi yang lalai

0 comments:

Post a Comment